Schouder

Schouder klachten en schouder oefeningen


Schouderklachten kunnen een ernstige belemmering vormen in het dagelijks leven. Activiteiten die normaal heel vanzelfsprekend zijn voelen pijnlijk aan en slapen kan vervelend zijn. Bij Fysiotherapie Ede Veldhuizen werken ervaren fysiotherapeuten om de schouderklachten te verminderen. Bijvoorbeeld door schouder tapen of schouder oefeningen.

Wat zijn schouder klachten?

Het ontstaan van schouderklachten is van vele factoren afhankelijk. Op jonge leeftijd ontstaan schouderklachten vaak als gevolg van instabiliteit of sportblessure. Op oudere leeftijd vormen geïrriteerde pezen veel vaker de oorzaak van schouderklachten. Naarmate je ouder wordt neemt ook de hoeveelheid kraakbeen in je gewricht steeds verder af, dit heet artrose. De precieze oorzaak van je schouderklachten kan per aandoening verschillen. De meest voorkomende schouderklachten zijn: 
  • Klachten van de lange bicepspees
  • Instabiliteit
  • Artrose
  • Frozen Shoulder 
  • Labrumscheur
De therapeuten van Fysiotherapie Ede Veldhuizen helpen graag bij behandeling van de schouderklachten. De klachten kunnen worden verholpen door bijvoorbeeld schouder tapen of schouder oefeningen.

Klachten van de lange bicepspees

De biceps is de lange spier in de bovenarm die verantwoordelijk is voor het buigen van de elleboog. Deze spier is met twee pezen bevestigd aan het schoudergewricht. De lange bicepspees loopt via de voorkant van de schouder door een gleuf van het bot van de bovenarm. Om de pees op zijn plek te houden zit er weefsel over de gleuf heen (schede). Wanneer deze schede scheurt kan de bicepspees uit de gleuf glijden en klachten veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak van de schouderklachten is een scheurtje in de bicepspees of het afscheuren van de bicepspees. Dit gebeurt vaak bij een plotselinge klap, zoals een valpartij. Klachten aan de lange bicepspees worden vaak aan de voorkant van de schouder ervaren en verergert bij het bewegen van het gewricht. Bij het afscheuren van de pees ontstaat er een opvallende bobbel aan de voorzijde van de bovenarm.

Instabiliteit

Instabiliteit van het schoudergewricht kenmerkt zich door een te beweeglijke schouder. Het spier corset (rotator cuff) of het bindweefsel van de schouder is te slap of te zwak. Deze zwakte resulteert in verminderde stevigheid van de schouder. Hierdoor kan de schouder in sommige gevallen luxeren (uit de kom gaan) of kunnen er pijnklachten ontstaan tijdens dagelijkse activiteiten of sporten. Het is belangrijk de rotator cuff in kracht en uithoudingsvermogen te optimaliseren zodat de schouder zonder pijnklacht weer kan bewegen. De schoudertherapeut van Ede Veldhuizen begeleid je door middel van schouder oefeningen naar herstel.

Artrose schouder

Artrose in het schoudergewricht treedt op wanneer het kraakbeen in je schoudergewricht begint te slijten. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom, het komt vaak op latere leeftijd voor. Het kraakbeen wordt dunner en het onderliggende bot komt bloot te liggen. Het kan ook ontstaan als gevolg van een ontsteking aan het gewricht of een botbreuk die het kraakbeen aantast. Het kan ervoor zorgen dat het bewegen van je schouder minder gemakkelijk gaat en erg pijnlijk is.

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder, ofwel bevroren schouder, wordt gekenmerkt door een beperkte beweeglijkheid en de schouder geeft veel pijnklachten. Bij een bevroren schouder is het gewrichtskapsel in de schouder verdikt en of verschrompeld. Mogelijke oorzaken van een hiervan kunnen een ontsteking in het gewricht zijn of na lange inactieve schouder. Dit zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel verstijft. Het is hierdoor moeilijk om de schouder optimaal te bewegen zonder pijnklachten. De gespecialiseerde schoudertherapeut kan je de beste zorg en begeleiding geven op herstel van de schouderklacht.

Labrumscheur en schouder revalidatie

Het labrum is een kraakbeenring rond de schouderkom die zorgt voor een betere hechting tussen de schouderkop en de schouderkom. Door een klap op de schouder kan het labrum klem komen te zitten tussen de schouderkop en de schouderkom. Dit kan ervoor zorgen dat het labrum gaat scheuren. Omdat er tegelijk veel pezen vastzitten aan het labrum, zorgt het ook voor instabiliteit in het schoudergewricht. De belangrijkste symptomen van een labrumscheur is pijn bij bewegingen boven het hoofd, hoorbare klik of clunck of een gevoel van instabiliteit in de schouder. Bij Ede Veldhuizen helpt de gespecialiseerde schoudertherapeut met de labrumscheur schouder revalidatie.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling van schouderklachten zijn afhankelijk van het type aandoening in je schouder. Tijdens de intake met de therapeut in Ede Veldhuizen wordt dit verder onderzocht door een van onze gespecialiseerde therapeuten. Daarna stelt hij samen met jou een behandelplan op voor de klachten en zal de behandeling gestart worden. Zo’n behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld schouder tapen of schouder oefeningen.

Wil je een afspraak maken voor je schouder klachten?

Afspraak maken
Share by: